Tips en ideeën voor een sfeervolle tuinverlichting

Tips en ideeën voor een sfeervolle tuinverlichting

tuinverlichting

Hoe creëer je sfeer met tuinverlichting?

Als de donkere maanden weer voor de deur staan of inmiddels al zijn aangebroken, is het hoog tijd om aandacht te besteden aan de verlichting. Als je van echte sfeerverhogende verlichting houdt, is het aan te raden om zowel binnen als buiten aandacht te besteden aan de verlichting. Met decoratieve buitenverlichting creëer je een tuin die in de wintermaanden een hoop sfeer en gezelligheid uitstraalt. Maar hoe doe je dat precies? Wat is er zoal mogelijk op het gebied van tuinverlichting? Met de hieronder genoemde inspiratie, aan de hand van vijf gave ideeën voor buitenverlichting, helpen we je alvast een handje. Doe er je voordeel mee!

1. Ga voor veelkleurige led-buitenverlichting

Niets is er mooier dan een verrassend kleurenpalet in de tuin als je thuiskomt van je werk of tijdens de kerstdagen uit het raam kijkt. Door te kiezen voor lampjes van meerdere kleuren – bijvoorbeeld blauw, wit en groen – kun je bijvoorbeeld het terras in de tuin verrassend mooi accentueren. Ook de buitenlamp van een andere kleur voorzien, zoals lichtblauw, is een goed plan om een visueel boeiend kleurenpalet te creëren die elkaar keer weer indruk maakt als je de tuin inkijkt of inloopt.

2. Accentueer bomen en beplanting

Met buitenverlichting kun je op een subtiele manier bomen, struiken en heggen verlichten. De lampen kunnen in de boom zelf opgehangen worden, maar ook is het mogelijk om, als je diepte wilt aanbrengen, een krachtige lamp onder bomen en heggen te plaatsen die van onderaf belichten. Maar ook van de bovenkant belichten is mogelijk. Via zogeheten up- en downlighters, lichten van onder en boven, maak je een unieke tuin die een genot is om te zien. Let bij de tuinverlichting van bomen en struiken wel goed op de balans die je aanbrengt: verlicht niet alle beplanting of begroeiing op één manier, maar kies voor variatie en leg je eigen accenten!

3. Grondspots: lampjes in de grond plaatsen

Mooi is ook led buitenverlichting op de grond. Door bijvoorbeeld enkele led lampjes in de grond van het terras te plaatsen, kun je jouw tuinmeubilair een stoere uitstraling geven. Maar grondspots in de tuin zijn op nog veel meer plekken inzetbaar. Bijvoorbeeld lang de randen van het tuinpaadje, of langs de schuttingranden.

4. De entree verlichten

Een superieur visueel effect ontstaat als je ervoor kiest om de entree van de tuin, de tuindeur, of de entree tussen tuin en woning van lichtjes voorziet. Dit kun je doen met een subtiel over het kozijn of de schuttingdeur verdeelde led buitenverlichting. Als je de entree naar de woning wilt verlichten, de keuze van een buitenlamp ook belangrijk. Stem de kleur en felheid van deze lamp goed af op de rest van de buitenlampjes.

5. Lichtstroken aanbrengen

Wanneer je meer diepte in de tuin wilt aanbrengen of bepaalde gedeelten een strakkere uitstraling wilt geven, overweeg dan rechte lichtstroken aan te leggen. Dit kan langs de schutting, op het terras of langs het tuinpad. Ook kun je kiezen voor gekromde lichtstroken en bochten. Door te kiezen voor bochtige lichtstroken en krommingen, krijgt de tuin geen strakke, maar juist een vrolijke en speelse uitstraling.

Have your say